ארבעים הברכיות של ראש השנה

כמנהג משפחת חג'ג' - לילוף *


"הברכיות" שעלו על שולחן ערב החג ועליהן נאמרו הברכות נבחרו בחלקן בשל שמותיהם בערבית בצליל הברכה: קרעה, סלק, כרת', תמר או בשל הסמליות הספציפית: רימון, ראש כבש, דג, תפוח בדבש, וכן ריבות שונות), ובחלקן בשל הסמליות הכללית להראות שפע: בטום, חאב עזיז, צימוקים, ענאבי, שומשום.
משתדלים ככל שניתן שמניינן של "הברכיות" יהיה קרוב ל- 40 (בתורה/בתנ"ך ובדת היהודית המספר 40 מהווה מספר מיסטי באירועים מכוננים בתולדות עם ישראל). המלחיות מפנות את מקומן, ובמקום המלח משתמשים בסוכר בברכת "המוציא לחם מן הארץ", לאיחולי שנה מתוקה.

הברכה "יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו, שתתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה, מראשית השנה ועד אחרית השנה"

ריבות

יהודי לוב מרבים להעלות ריבות על שלחן ראש השנה, לאיחולי שנה מתוקה. הריבות עשויות ממגוון של פירות וירקות, המבושלים עם סוכר, מיץ לימון ותבלינים, כאשר השכיחות ביותר הן ריבות של חבושים, ענבים ופרי הדר.

מעג'ון תפאח (ריבת תפוחי עץ - תפוח בדבש)

החומרים:
500 גר' תפוחי עץ מקולפים וחתוכים לפלחים
250 גר' סוכר
2 כפות מיץ לימון טרי
3 מקלות קינמון
3 ניצני ציפורן

אופן ההכנה: שמים פלחי תפוחי-העץ בסיר, מוסיפים הסוכר ומיץ הלימון. מוסיפים התבלינים ומבשלים על להבה נמוכה עד שתפוחי העץ בשלים ומקבלים גוון זהוב. לאחר הבישול להוציא את מקלות הקינמון וניצני הציפורן.  

 

 


ריבת החבושים של לאה ברוכי

לילה לפני הבישול- לבשל את החבוש שלם

עד שנעשה רך --- אבל לא יותר מדי

לקרר

לקלף לפרוסות

על כל קג חבושים - להוסיף 750 גרם סוכר

את הגרעינים לא לזרוק - לרסק ולהכניס לתוך גזה בסיר

בבוקר שלמחרת:
לבשל בהתחלה על אש גבוהה עד שמתחיל לרתוח אחר כך להוריד לאש קטנה

ולתת להתבשל כשעה-שעה וחצי

לקראת סוף הבישול להוסיף כפית לימון.

לעקר את הצנצנת לפני שמכניסים את הריבה, וזה מחזיק מעל לשנה.

אפשר גם להוסיף רבע כוס חומץ (זה לא משפיע על הטעם)

זה משמר את הריבה גם בלי מקרר, יותר משנה



הברכה "יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו, שיכרתו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו: תרום ידך על צריך וכל אויביך יכרתו"


עז'ה בסלק' (חביתית עלי מנגולד)

עז'ה בסלק' (חביתית עלי מנגולד)
החומרים:
300 גר' עלי סלק (מנגולד) משתמשים בעלה הירוק ללא החלק המרכזי הלבן
5 ביצים
מלח (לפי הטעם)
שמן לטיגון
 
אופן ההכנה:
שוטפים את עלי הסלק, שמים בקערה ויוצקים עליהם מים רותחים. משהים ל- 3 דקות (המים מרככים את העלים) ומסננים. קוצצים את עלי הסלק מערבבים עם הביצים והמלח ומטגנים לעז'ה – חביתית.

הברכה "יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו, שיתמו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו: יתמו חטאים מן הארץ ורשעים עוד אינם ברכי נפשי את ה' הללויה: ובחסדך תצמיח אויבי והאבדת כל צוררי נפשי כי אני עבדך"

בלאח (תמרים צהובים)

ריבת הדלעת של רחל יהודה

מעג'ון בלק'רעה (ריבת דלעת)

החומרים:
500 גר' דלעת
250 גר' סוכר
2 כפות מיץ לימון טרי
3 מקלות קינמון
3 ניצני ציפורן

אופן ההכנה:
חותכים את הדלעת לקוביות, שמים בסיר ועליהן מפזרים סוכר ומיץ לימון. מוסיפים תבלינים ומבשלים על להבה נמוכה עד לצמיגות הרצויה. לאחר הבישול מסירים את מקלות הקינמון וניצני הציפורן.

 

הברכה "יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו, שתקרע רוע גזר דיננו, ויקראו לפניך זכיותינו"

ק'רעה מק'ליה (דלעת/דלורית מטוגנת)

חומרים:
250 גר' דלעת/דלורית

שמן לטיגון

אופן ההכנה:  
פורסים את הדלעת לפרוסות בעובי ס"מ ומטגנים אותן. יש המפזרים עליהן מעט סוכר לאחר הטיגון.

הברכה "יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו, שירבו זכיותינו ותלבבנו"

רוביא
בטום
זיתון
ענאבי
חאב עזיז
ז'לז'לאן

הברכה "יהיה רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו, שירבו זכיותינו כרמון"


רימון


הברכה "יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו, שנפרה ונרבה כדגים ותשגח עלן בעינא פקיח"


דגים


הברכה "יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו, שנהיה לראש ולא לזנב. ותזכור לנו אילו של יצחק"


ראס כבש/ח'רוף (ראש כבש מבושל)

הברכה "יהי רצון מלפניך ה' אלוהינו ואלוהי אבותינו, שתאיר עינינו בתורתך ותהיה שנה זו קלה עלינו כריאה: ראה נא בעונינו וריבה ריבנו ומהר לגאלנו גאולה שלמה וקרובה למען שמך והאר עינינו במאור תורתך, אמן"


כבדה וראייה

* נונה מרי חג'ג'- לילוף לבית פלח- קיש; נונה מלכה חג'ג'-לילוף לבית בן- עטיה.

עיצוב והנחיות - עדנה חג'ג'-לילוף לבית ארץ-קדושה; מלכה צרור לבית חג'ג'-לילוף.

עריכה וצילום - יעקב חג'ג'-לילוף